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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação; Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  12/05/2015
Data da última atualização:  31/07/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GHINI, R.; TORRE-NETO, A.; DENTZIEN, A. F. M.; GUERREIRO FILHO, O.; IOST, R.; PATRICIO, F. R. A.; PRADO, J. S. M.; THOMAZIELLO, R. A.; BETTIOL, W.; DaMATTA, F. M.
Afiliação:  RAQUEL GHINI, CNPMA; ANDRE TORRE NETO, CNPDIA; ANAMARIA FERREIRA MAYER DENTZIEN, CNPMA; OLIVEIRO GUERREIRO FILHO, IAC; REGIANE IOST, FCA-UNESP; FLAVIA RODRIGUES ALVES PATRICIO, IB-Campinas; JEANNE SCARDINI MARINHO PRADO, CNPMA; ROBERTO ANTONIO THOMAZIELLO, IAC; WAGNER BETTIOL, CNPMA; FABIO MURILO DAMATTA, UFV.
Título:  Coffee growth, pest and yield responses to free-air CO2 enrichment.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Climatic Change, Dordrecht, v. 132, n. 2, p. 307-320, 2015.
DOI:  10.1007/s10584-015-1422-2
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Despite the importance of coffee as a globally traded commodity and increasing concerns about risks associated with climate change, there is virtually no information about the effects of rising atmospheric [CO2] on field-grown coffee trees. This study shows the results of the first 2 years of an innovative experiment. Two commercial coffee cultivars (Catuaí and Obatã) were grown using the first free-air CO2 enrichment (FACE) facility in Latin America (ClimapestFACE). Plants of both cultivars maintained relatively high photosynthetic rates, water-use efficiency, increased growth and yield under elevated [CO2]. Harvestable crop yields increased 14.6 % for Catuaí and 12.0 % for Obatã. Leaf N content was lower in Obatã (5.2 %) grown under elevated [CO2] than under ambient [CO2]; N content was unresponsive to elevated [CO2] in Catuaí. Under elevated [CO2] reduced incidence of leaf miners (Leucoptera coffeella) occurred on both coffee cultivars during periods of high infestation. The percentage of leaves with parasitized and predated mines increased when leaf miner infestation was high, but there was no effect of elevated [CO2] on the incidence of natural enemies. The incidence of rust (Hemileia vastatrix) and Cercospora leaf spot (Cercospora coffeicola) was low during the trial, with maximum values of 5.8 and 1 %, respectively, and there was no significant effect of [CO2] treatments on disease incidence. The fungal community associated with mycotoxins was not affected b... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Carbom dioxide; Crescimento do café; Pragas.
Thesagro:  Café; Clima; Coffea Arábica; Dióxido de Carbono; Praga de planta.
Thesaurus Nal:  Climate change; Plant growth.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA15397 - 1UPCAP - PPPROCI-15.000022015.00002
CNPMA14743 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSCRAMIN, S.; DENTZIEN, A. F. M.; MELO, I. S. de. Indução da enzima pirocatecase por Acinetobacter baumanii envolvida na biodegradação do herbicida Diuron. Pesticidas: Revista de Ecotoxicologia e Meio Ambiente, Curitiba, v. 13, p. 123-128, jan./dez. 2003.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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2.Imagem marcado/desmarcadoTORRE-NETO, A.; GHINI, R.; DENTZIEN, A. F. M.; NECHET, K. de L. Rede de sensores sem fio para estudo dos impactos das mudanças climáticas no cafeeiro. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 2014, São Carlos, SP. Anais do SIAGRO: ciência, inovação e mercado 2014. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2014. p. 353-356. Editores: Carlos Manoel Pedro Vaz, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Silvio Crestana.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMELO, I. S. de; SILVA, C. M. M. S.; FAY, E. F.; MONTEIRO, R. P. T.; DENTZIEN, A. F. M. Degradation of atrazine by filamentous fungi. In: INTERNATIONAL MYCOLOGICAL CONGRESS, 6., 1998, Jerusalem. Abstracts. Jerusalem: [s.n.], 1998. p.105
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSCRAMIN, S.; DENTZIEN, A. F. M.; ROSSO, C. R. S. de; DURAN, N.; MELO, I. S. de. Enzimas intra e extracelulares relacionadas com a degradação do herbicida diuron detectadas em rizobactérias. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 19., 1997, Rio de Janeiro. Resumos. Rio de Janeiro: SBM, 1997. ref.MI-091 p.191
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSCRAMIN, S.; ROQUE, M. R. A.; DENTZIEN, A. F. M.; ROSSO, C. R. S. de; MELO, I. S. de. Presence of intra and extracellular enzymes in strains of Acinetobacter spp, produced in different inducers. In: LATIN AMERICAN BIODEGRADATION & BIODETERIORATION SYMPOSIUM, 3., 1998, Florianopolis. Resumos. Florianopolis: UFSC, 1998. p.16
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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6.Imagem marcado/desmarcadoAPATI, G. P.; JORGE, H. D. P.; MORAES, R. O.; MORAES, I. O.; DENTZIEN, A. F. M. Produção de Trichoderma stromaticumem meio sólido. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE FERMENTAÇÕES, 14., Florianópolis, 2003. Anais... Florianópolis: Universidade Federal de Santa Catarina, Centro Tecnológico, Depto. de Eng. Química e Eng. Alimentos, 2003.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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7.Imagem marcado/desmarcadoGHINI, R.; TORRE NETO, A.; DENTZIEN, A. F. M.; BETTIOL, W.; PATRICIO, F. R. A.; GUERREIRO FILHO, O.; THOMAZIELLO, R. A.; BRAGHINI, M. T.; FAZUOLI, L. C. Brazilian coffee free-air carbon dioxide enrichment (face) facility: predicting the impact of climate change. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 24., 2012, Costa Rica. [Programme & abstracts...] Costa Rica: Association for Science and Information on Coffee, 2012. p. 918-921.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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8.Imagem marcado/desmarcadoGHINI, R.; TORRE NETO, A.; DENTZIEN, A. F. M.; BETTIOL, W.; PATRICIO, F. R. A.; GUERREIRO FILHO, O.; THOMAZIELLO, R. A.; BRAGHINI, M. T.; FAZUOLI, L. C. Brazilian coffee free-air carbon dioxide enrichment (face) facility: predicting the impact of climate change. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 24., 2012, Costa Rica. [Programme & Abstracts...] Costa Rica: Association for Science and Information on Coffee - ASIC, 2012. Ref. PA 152. p. 276.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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9.Imagem marcado/desmarcadoGHINI, R.; TORRE-NETO, A.; DENTZIEN, A. F. M.; GUERREIRO FILHO, O.; IOST, R.; PATRICIO, F. R. A.; PRADO, J. S. M.; THOMAZIELLO, R. A.; BETTIOL, W.; DaMATTA, F. M. Coffee growth, pest and yield responses to free-air CO2 enrichment. Climatic Change, Dordrecht, v. 132, n. 2, p. 307-320, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação; Embrapa Meio Ambiente.
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10.Imagem marcado/desmarcadoHERMANN, S. R.; HERNANDEZ, F.; RIVALDI, J. D.; SILVEIRA, G. G.; SILVA, D.; SOARES, L. H. B.; DEL BIANCHI, V. L.; KRIEGER, N.; MORAES, R. O.; DENTZIEN, A. F. M. Produção de pectina liase e amilase por fermentação no estado sólido em substrato à base de bagaço de laranja e farelo de arroz. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE FERMENTAÇÕES, 14., Florianópolis, 2003. Anais... Florianópolis: Universidade Federal de Santa Catarina, Centro Tecnológico, Depto. de Eng. Química e Eng. Alimentos, 2003.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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11.Imagem marcado/desmarcadoTORRE-NETO, A.; BERTUCCI NETO, V.; FERRAZ, L. F. de M.; SILVA, D. D. D. da; CORREA, R. R. M.; MORI, R. I.; PALHARES, R. G.; DENTZIEN, A. F. M.; GHINI, R. Wireless sensor network for implementation of FACE experiment to study the impacts of climate changes in agriculture. In: IBERO-AMERICAN CONGRESS ON SENSORS - IBERSENSOR, 7., 2010, Lisbon. Proceedings... [S. l.: s. n.], 2010. 1CD-ROM. não paginado.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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12.Imagem marcado/desmarcadoTORRE NETO, A.; BERTUCCI NETO, V.; FERRAZ, L. F. de M.; SILVA, D. M. D. D. da; CORRÊA, R. R. M.; MORI, R. I.; PALHARES, R. G.; DENTZIEN, A. F. M.; GHINI, R. Wireless sensor network for implementation of FACE experiment to study the impacts of climate changes in agriculture. In: IBERO-AMERICAN CONGRESS ON SENSORS, 7., 2010, Lisboa. {Proceedings...]. Lisboa: High Engineering Institute of Lisbon, 2010. Ref. 028. 5 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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